Bageopskrift,  Glutenfri,  Mad

Bageopskrift: Nemme glutenfri boller

0
(0)
Antal: 9-12 bollerArbejdstid: 25 minutterTid i alt: 2 timer (pga. hævning)

Her er min go-to opskrift på glutenfri boller – en slags fundament, når bagningen skal være nem og ukompliceret. Jeg elsker opskriften, fordi den er så fleksibel! Du kan nemt lege med andre meltyper og justere mængden af kerner og frø efter smag. Og som et ekstra plus har jeg gode erfaringer med at koldhæve dejen, så du kan nemt have friskbagte boller til morgenmad. Opskriften giver ca. 9-12 boller, som burde kunne være på én bageplade.

Ingredienser

  • 1/3 pk. Gær
  • 0,5 liter lunt vand
  • 20 gram loppefrøskaller
  • 150 gram rismel
  • 100 gram tapiokastivelse
  • 100 gram boghvedemel
  • 50 gram majsstivelse
  • 50 gram græskarkerner
  • 50 gram hørfrø
  • 10 gram salt
  • Evt. 1-2 spsk. xanthan gum, hvis du har det. Det forbedrer krummestrukturen.  
  • 0,5 dl olivenolie

Udstyr

  • To margretheskåle
  • Håndpisker/røreskål med både piskeris og dejkroge (vi skal bruge begge)
  • Pensl

Fremgangsmåde

  1. Gær opløses i det lunkne vand
  2. Med piskeris på håndmikseren piskes loppefrøskaller i indtil det er let geleteret.
  3. Stil blanding med loppefrø til side. Imens blander vi tørvarer.
  4. Bland alle tørvarerne. Det er her du kan variere selv, hvis du får lyst. Forsøg at ramme 500-550 gram tørvarer i alt. Forskellige ingredienser har forskellig effekt.
  5. Skift til dejkroge og rør nu tørvarer i lidt ad gangen. Tilsæt olien løbende.
  6. Rør dejen i cirka 5 minutter, indtil den er jævn og ensartet. Vær tålmodig i denne proces; det kan tage lidt tid, og du vil måske undre dig over, om der er tilstrækkeligt med væske, eller om dejen vil se rigtig ud. Men bare rolig, den skal nok samle sig. Det er vigtigt at huske, at glutenfri dej har en anden opførsel end traditionel hvededej.
  7. Når dejen er blandet fint og glattet lidt med en ske, dækkes den med et viskestykke og stilles til hævning i minimum 1 time, men gerne fx 3 timer. Den hæver også godt i køleskabet natten over.
  8. Når dejen er hævet, forvarmes ovnen til 220 grader varmluft.
  9. Brug en ske og dine hænder til at form 9-12 boller af dejen. Tryk bollerne lidt flade. De burde kunne være på én bageplade.
  10. Pensl bollerne med en smule mælk for at sikre en flot og ensartet overflade. Jeg foretrækker selv en silikonepensel, da dejen ikke har tendens til at hænge fast i den.
  11. Sæt bollerne ind midt i ovnen.
  12. Sænk ovntemperaturen til 190 grader varmluft. Bag dem i 20-30 minutter. Vær opmærksom på, at selvom de kan lyde hule ved bank på bunden efter 20 minutter, kan de stadig være fugtige indeni (hvilket ofte er en udfordring ved glutenfri bagning). Tøv derfor ikke med at give dem den fulde bagetid på 30 minutter eller endda lidt længere.
  13. Tag de nybagte boller ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist. For at opnå den bedste konsistens er det en god idé at lade dem køle helt ned. Hvis du serverer dem for hurtigt, kan midten stadig være en smule fugtig.

Bollerne kan nydes med alt det, du plejer at putte ovenpå. Velbekomme!

Tip: Hvis du vil variere med andre meltyper, så er det mit råd, at du lader cirka en tredjedel af den samlede mængde tørvarer bestå af tapiokastivelse eller majsstivelse (gerne begge) for at gøre brødet saftigt og til at hjælpe med strukturen.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *